کد خبر 904132
تاریخ انتشار: ۲۹ مهر ۱۳۹۷ - ۰۹:۰۴
مجموعه ورزشی انقلاب

مجموعه‌ای که روزانه بیش از پنج هزار نفر از آن برای تفریح استفاده می‌کنند تاکنون اخطارهای زیادی برای ایمن‌سازی دریافت کرده اما با وجود مرگ چند نفر، مسئولان توجهی به اخطارها نداشته‌اند!

به گزارش مشرق، تاریخ ورزش ایران مانند خیلی دیگر از کشورها، حوادث زیادی به خود دیده که تبعات آن بعضا گریبانگیر افرادی غیر از خودِ ورزشی ها شده است. خیلی از این اتفاقات در ورزشگاه ها - نه صرفا در جریان بازی - رخ داده است؛ آنجا که نه توپی در گردش بوده، نه ورزشکاری در حال تلاش برای نتیجه گیری و نه داوری در حال دمیدن در سوت. 

شاید خیلی از این اتفاقات ختم به خیر شده باشد مانند آتش سوزی که ۲۱ فروردین ماه امسال در خانه شطرنج مجموعه ورزشی انقلاب رخ داد یا اتفاق مشابهی که مردادماه سال گذشته به دلیل اتصالی برق در یکی از ساختمان های اصلی این مجموعه افتاد و این ساختمان که بخش هایی از حراست، انبار و اداری هم در آن مستقر بودند را دچار حریق  کرد. 

علاوه بر آتش سوزی اما محیط های ورزشی آبستن حوادث دیگری هم بوده اند مانند سقوط یک خانم ۲۷ ساله به یک چاه؛ این حادثه مردادماه سال گذشته رخ داد و طی آن این عضو مجموعه انقلاب در محوطه فوت کورت به داخل چاه آبی با عمق ۵۰ متر سقوط کرد.  وی که رزیدنت سال دوم پزشکی هسته ای دانشگاه علوم پزشکی بود بعد از ۱۰۰ دقیقه نفسگیر از چاه بیرون کشیده شد و به بیمارستان انتقال یافت. این پزشک هسته ای در جریان این حادثه به طرز معجزه آسایی از مرگ نجات یافت اما به خاطر شکستگی مهره های پشت و کمر، مفصل مچ هر دو پا و پارگی کبد، طی چند مرحله تحت عمل جراحی قرار گرفت. 

غیر از این اما مجموعه های ورزشی بعضا محل وقوع حوادثی بوده اند که با تلفات جانی همراه شده است مانند آتش سوزی که مردادماه گذشته در اثر یک انفجار مهیب در بخش موتورخانه و تاسیسات آکادمی ملی المپیک و پارالمپیک رخ داد. شدت این انفجار تا حدی شدید بود که ساختمان های اطراف محل حادثه را لرزاند و منجر به جان باختن سه نفر از کارگرانی شد که در محوطه مشغول به خدمت بودند. البته که ماموران آتش نشانی بلافاصله پس از انفجار در صحنه حاضر شدند و وضعیت را به خوبی کنترل کردند که اگر غیر از این بود چه بسا ساختمان آکادمی که محل اردوی ورزشکاران اعزامی به بازی های آسیایی هم بود، تخریب زیادی می شد.

جالب اینکه محل وقوع بیشترِ این اتفاقات، مجموعه ورزشی انقلاب تهران بوده است؛ قدیمی ترین مجموعه ورزشی ایران که اتفاقا یکی از مهم‌ترین ورزشگاه‌های فعلی در کشور و خاورمیانه به حساب می آید ضمن اینکه موقعیت جغرافیایی، فضای سبز و ساختار فیزیکیِ خاص آن باعث شده در دنیا کم مانند باشد. با همه اینها اما این مجموعه طی سال های گذشته محلِ حوادثی تلخ از این دسته بوده است. 

بعد از مجموعه ورزشی آزادی که سال ۱۳۵۳ به نام «آریامهر» و ویژه بازی های آسیایی تهران (۱۹۷۴) ساخته شد، «انقلاب» بزرگترین مجموعه ورزشی ایران محسوب می شود که البته قدمتی بیشتر از آزادی هم دارد. این مجموعه سال ۱۳۳۷ به نام «باشگاه شاهنشاهی» ساخته و آغاز به کار کرد. اگرچه از همان ابتدا استفاده از امکانات این مجموعه برای همه رایگان نبود اما موقعیت خاص آن در کنار ارائه تسهیلات کامل و خانوادگی در بسیاری رشته ها در کنار دسترسی به نسبت راحت، باعث شد این مجموعه محل تردد سالیانه خیلی از خانواده ها و اعضای آنها باشد. 

این در حالی است که طی سال های گذشته مجموعه ورزشی انقلاب آنطور که باید بازسازی و بهسازی نشده است. به هر حال ۶۰ سال از ساخت این مجموعه می گذرد، طی این مدت ۱۴ نفر مدیریت این مجموعه را بر عهده داشته اند اما در دوره مدیریتی هیچ یک از آنها، اقدام اساسی برای مراقبت و حفظ ساختار مجموعه انجام نشده است. 

عدم رسیدگی، نگهداری و تجدید حیات مجموعه ورزشی انقلاب به تدریج فرسودگی بسیاری از بخش های آن را موجب شده طوریکه امروز بافت های فرسوده قسمت عمده ای از بافت های مجموعه را شامل می شود. همین فرسودگی عاملی است که به تدریج افول حیات و «ناایمنی» در بخش های مختلف مجموعه را موجب شده است تا آنجا که سازمان آتش نشانی تهران تاکنون بارها مکاتباتی را برای رعایت اصول ایمنی در مجموعه ورزشی انقلاب، با مدیریت این مجموعه داشته است. 

کسب اطلاع شد که طی چند سال گذشته ۲۲ مکاتبه با درخواست سازمان آتش نشانی و با عوامل مجموعه ورزشی انقلاب انجام شده است. این مکاتبات از طریق شهرداری منطقه ۳ و با عنوان «اخطاریه»، «دستور العمل ایمنی»، «استنکاف» و «عدم اجرای دستور العمل ایمنی»  انجام شده است اما تاکنون هیچ یک از آنها به نتیجه ای منجر نشده است. 

اولین نامه که به درخواست سازمان آتش نشانی و توسط شهرداری برای مدیریت مجموعه ورزشی انقلاب ارسال شد، به تاریخ ۹۴/۵/۱۵ بود. آخرین مکاتبه این نهاد هم اول اردیبهشت ماه سال جاری انجام شد. اما به گفته معاون حفاظت و پیشگیری سازمان آتش نشانی تهران تاکنون در پاسخ به این مکاتبات، هیچ اقدامی از سوی مدیریت باشگاه انقلاب انجام نشده است. 

محمود قدیری در این زمینه توضیح داد و اظهار داشت: در بازدیدی که از مجموعه انجام شد به خیلی از کمبودها و ناایمنی ها پی برده شده و بر همین اساس مکاتبات متعددی با مدیریت داشته ایم و به تک تک این موارد اشاره کرده و خواستار رسیدگی به آنها شدیم. 

وی در رابطه با اینکه «عمده مسائلی که از نگاه سازمان آتش نشانی ناایمن تشخیص داده شده و منجر به مکاتبه و تذکر شده است، چیست؟»، گفت: موارد خیلی زیاد است و در هر مکاتبه هم به بخشی از آنها اشاره داشتیم. به طور مثال ساختمان مدیریت، ساختمان پذیرش و مرکز همایش ها جزو ساختمان هایی هستند که به دلایل مختلف ناایمن هستند و باید اخطارها و تذکرهایی که در رابطه با آنها داده شده، جدی گرفته شود. 

این مقام مسئول در سازمان آتش نشانی تهران توضیحات خود را در این زمینه تکمیل کرد و گفت: راه های خروج جزو مواردی هستند که حساسیت زیادی روی آنها داریم و باید از استانداردهای لازم برخوردار باشند. در راهروها نباید هیچ نوع وسیله قابل اشتهاردی باشد. این در حالی است که برخی پلکان های ساختمان های مجموعه قابل اشتهارد هستند و در آنها مانع دیده می شود. حتی درب موتورخانه مجموعه هم قابل حریق تشخیص داده شده است. 

وی با تاکید بر اینکه در بخش تاسیسات، برق عامل اصلی حریق به حساب می آید، خاطرنشان کرد: سیستم برق در ساختمان اصلی مجموعه از استانداردهای لازم برخوردار نیست طوریکه خطر آتش سوزی دارد. این سیستم ها باید بازنگری شود. حتی برخی از ایرادها نسبت به خاموش کننده ها در ساختمان مدیریت بود که یا به تعداد نبودند و یا شارژ نشده بودند. حتی در صورت شارژ، باید مشخص شود که شرکت شارژکننده چه شرکتی است که در صورت وقوع حادثه قابل پیگیری باشد. 

به گفته معاون حفاظت و پیشگیری سازمان آتش نشانی تهران، در تالار مهربانی مجموعه ورزشی انقلاب رعایت برخی موارد ایمنی نادیده گرفته شده است. حتی چگونگی برخی ساخت و سازها در این بخش به گونه ای است که قابل اشتهارد است. نکته مهم دیگر اینکه شبکه آب آتش نشانی در مجموعه ورزشی انقلاب به گونه ای نیست که بتواند همه قسمت ها و بخش های این مجموعه را پوشش دهد و همین مسئله مشکل ساز است. 

«طی مکاتبات انجام شده با مجموعه ورزشی انقلاب، در مورد اماکن ورزشی این مجموعه هم اخطاری داده شده است؟ مثلا در مورد سازه های یک زمین یا سالن ورزشی در مجموعه انقلاب؟»؛ قدیری در پاسخ به این پرسش گفت: ما ۲۲ مورد مکاتبه کلی داشته ایم. بعضا هر یک از این مکاتبات، مکاتبه تکمیلی هم داشته است. موضوع هر یک از این نامه ها هم متقاوت بوده است. در هر صورت اینکه لازم نیست به موضوع نامه ها به صورت جداگانه پرداخته شود. فقط اینکه مجموعه انقلاب جزو اماکنی است که از نظر سازمان آتش نشانی موارد ناایمنی زیادی دارد. 

وی در پاسخ به پرسش دیگری مبنی بر اینکه «واکنش مدیران مجموعه انقلاب به هر یک از مکاتبات انجام شده چگونه بوده است؟»، گفت: از سال ۹۴ تا به امروز ۲۲ مکاتبه شده است، اگر به اولین مکاتبات پاسخ داده بودند که تا این حد ادامه پیدا نمی کرد. ما حتی دستورالعمل ایمنی را برای این مجموعه ارسال کردیم و در آخرین مکاتبات هم تاکید کردیم که موارد موردنظر اجرا نشده و این یعنی اینکه اراده ای برای انجام کار نیست. 

معاون حفاظت و پیشگیری سازمان آتش نشانی در پایان گفتگو تاکید کرد: پرسنل نگهبانی در هر مجموعه ای از جمله مجموعه ورزشی انقلاب باید هر سال دوره های آموزش های آتش نشانی را بگذرانند. چرا که اولین واکنش ها بعد از وقوع حریق، توسط این افراد نشان داده می شود. 

به گزارش مشرق، هرچند مجموعه ورزشی انقلاب به یکی از معدود شاهرگ‌های حیاتی و تنفسی شهر پرترافیک و آلوده تهران تبدیل شده، اما بی‌توجهی‌هایی که به برخی اماکن ناایمن این مجموعه شده، می‌تواند آبستن حوادث تلخ دیگری باشد. روزانه بیش از ۵ هزار نفر در این مجموعه تردد می کنند و با شرایطی که وجود دارد می تواند برای هر یک از آنها «تفریح» آخرشان رقم بخورد چرا که حادثه‌ای در کمین است.

منبع: مهر

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس